Blog: The Recruiter Series

Mijn weg van bureau-, naar corporate- naar Alias recruiter

Op een feest kwam ik een random iemand tegen en die vroeg het volgende:


Random iemand: “Wat doe jij voor werk?”

Ik: “Ik ben recruiter.”

Random iemand: “Een riee-ccrooe-tur? Wat doe je dan?”

Ik denk dat veel mensen zich wel herkennen in deze conversatie. Al moet ik wel zeggen dat de vraag naar recruiters anno 2018 zo groot is, dat een groot gedeelte gelukkig wel weet wat we doen! En heel eerlijk.. Ik kende de functie ook niet voordat ik begon als stagiair bij het uitzendbureau.

Maar wat is het verschil tussen de bureau recruiter, corporate recruiter en een recruiter bij Alias? En vooral, wat is er zo leuk aan recruitment? Ik licht het graag aan jullie toe in deze blog.

Bureau recruiter: Work hard, play hard

In het derde jaar van mijn studie moest ik op zoek naar een stage. Ik had een leuk gesprek met een vrolijke dame bij een uitzendbureau en ik was overtuigd. Een meewerkstage die goed betaalde, dichtbij huis was én een leuke collega, perfect! De inhoud van de stage wist ik nog niet per se, maar het had te maken met plannen en veel bellen. Spannend, maar met goede begeleiding en hier en daar een mooie blunder (lees: een mail naar alle uitzendkrachten in de cc in plaats van de bcc om maar iets te noemen), kwam ik er wel.

Na mijn stage kreeg ik meteen een baan aangeboden, waar ik direct “JA” op zei. Naast het harde werken was er altijd ruimte voor veel gezelligheid, een echte “work hard, play hard” mentaliteit. Ik heb dagen gewerkt van zeven uur ‘s morgens tot aan negen uur ‘s avonds en voelde mij ontzettend verantwoordelijk. Ondanks de lange werkdagen kijk ik er met een glimlach op terug en heb ik veel geleerd: prioriteiten stellen, verwachtingen managen, plannen, overzicht houden. De meest belangrijke levensles die ik heb geleerd in de uitzendbranche: Nooit maar dan ook nooit aannames doen! (Ik heb hier zoveel voorbeelden van, maar misschien wel de belangrijkste: er is pas iemand aangenomen als hij of zij het contract heeft ondertekend)

 

Corporate recruiter: “Pionieren totdat ik een ons woog en recruitment profileren”

Eind 2016 had ik een kleine dip. Ik was bij een organisatie aan de slag gegaan, maar merkte dat ik daar niet goed op mijn plek zat. Ik moest iets anders gaan doen, maar wat? Recruitment was iets waar ik nog steeds veel energie van kreeg (en nu nog steeds :-)) dus ik wilde daar graag in verder. Toen zag ik een vacature voor corporate recruiter bij een grote onderwijsorganisatie; ik besloot het roer om te gooien. Althans, het roer richting non-profit en weg van de bureauzijde.

Ik was de eerste en enige recruiter binnen de organisatie en ik moest ervoor zorgen dat mijn collega’s bekend werden met wat ik deed en waar ik van toegevoegde waarde was. Dit betekende pionieren tot ik een ons woog en daarbij recruitment profileren. Het anders doen dan altijd werd gedaan, uiteraard onderbouwd met interessante arbeidsmarkt data.

Wat ik zo leuk vind aan corporate recruitment is dat je dichtbij het vuur zit. Wat jij doet of zegt, heeft invloed op de organisatie. Wie jij aanneemt, wordt jouw collega. Dat geeft nog een groter verantwoordelijkheidsgevoel én het geeft een enorme kick om je nieuwe collega’s te zien shinen op hun nieuwe werkplek.

That sounds like a dream job right? Zeker! Alleen miste ik het commerciële aspect in de functie en de organisatie. Met een studieachtergrond Commerciële Economie begon ik te merken dat ik toch niet helemaal op mijn plek zat.

Alias recruiter: Als professional helpen bij recruitment uitdagingen en vragen van organisaties

Augustus 2018 ben ik begonnen bij Alias. Vol vertrouwen en gezonde spanning ben ik aan het avontuur gestart, want dat is het! Voordat ik het wist, begon ik als corporate recruiter bij een commerciële organisatie en was ik weer snel gewend aan de snelheid van het werk en de doelen die werden gesteld.

Naast mijn werk ben ik ook gestart met het ontwikkelprogramma dat Alias aanbiedt. Ik heb al veel interessante trainingen achter de rug, zoals: job marketing, persoonlijk leiderschap, sourcing training, project management. Ook hebben we 6-wekelijkse intervisie met een groepje van vijf collega’s die rond dezelfde tijd zijn begonnen als ik. Hierbij bespreken we onze vakinhoudelijke en persoonlijke uitdagingen met elkaar. Daarnaast hebben we elke laatste vrijdag van de maand een Better Together. Dan komen alle collega’s naar kantoor om te werken en te sparren. Ook is er dan ruimte om met elkaar te kletsen :-).

We zijn gevestigd in The Student Hotel, The Collab. Een hippe, creatieve en inspirerende omgeving waar ik graag ben. Toen ik op mijn eerste opdracht zat, werkte ik elke week wel een keer bij Alias, als ik geen afspraken had bij mijn opdrachtgever. Ik werkte fulltime bij mijn eerste opdrachtgever, maar voel me al vanaf moment één erg verbonden met Alias als werkgever. Dit komt doordat we mogen meedenken met de start-up en er veel leuke dingen worden georganiseerd zoals borrels, feesten, etentjes, sinterklaas dobbelspel en voor de sportievelingen: bootcamps. Ook zijn we gestart met een cursus Engels gericht op recruitment en heb ik de ruimte gekregen om deze leuke blog te schrijven!

Wat doe je als Alias recruiter?

Je adviseert en helpt organisaties bij verschillende recruitment vraagstukken. Dit is omdat de opdrachtgever een uitdaging heeft zoals bijvoorbeeld het implementeren van een nieuw recruitmentsysteem, het opzetten van een wervingscampagne of omdat de opdrachtgever tijdelijke capaciteitsproblemen heeft door bijvoorbeeld ziekte of verlof van een huidige recruiter. Jij komt als professional het bedrijf adviseren en helpen. Hoe leuk is dat?! Elke opdracht brengt nieuwe inzichten die je weer kan meenemen naar je volgende opdracht. Door de verschillende kijkjes in alle keukens weet je steeds beter wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Vanaf januari 2019 ben ik begonnen met mijn tweede opdracht. Ik ben corporate recruiter voor Alias zelf! We zijn ambitieus en willen groeien én daar mag ik een rol in spelen. We zoeken collega’s die net zo enthousiast zijn over recruitment als wij en die zich bovendien zowel vakinhoudelijk als persoonlijk willen ontwikkelen. Nieuwsgierig geworden? Mooi, want wij houden van nieuwsgierige recruiters. Ik vertel je graag nog veel meer over Alias, het ontwikkelprogramma, de opdrachten van mijn collega’s en de functie als Alias recruiter bij onze mooie organisatie.

Wil je meer weten over mijn werk bij Alias, neem dan contact met mij op via 06-10505607 of bekijk onze website voor meer informatie.

Lees hier ook de blog van Michelle den Herder over hoe om te gaan met de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt.

Deel hier mijn blog:

Anne RPO recruiter

Anne van Ginkel

RPO Recruiter